Her geçen gün kalabalıklaşan yaşam alanlarında gün geçmiyor ki birilerinin bir başkalarının yardımına ihtiyacı olmasın. Her an her dakika acil müdahaleye ihtiyaç duyan biriyle karşılaşmanız mümkün. Bunun yeri ve zamanı asla olmaz.
Bakkalda, markette, yolda sokakta, toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde, lokantalarda her an bir yerlerden birinin imdadına koşmak durumunda kalabilirsiniz. Acil müdahaleye ihtiyaç duyanların hayatlarını kurtarmak herkese mükemmel gelebilir ancak bunun için işin uzmanı olmak ve sertifika sahibi olmak gerekir.
İlk Yardım Eğitimi Nedir?
Kişinin yaşamsal faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, kişinin sağlığının bozulmasını önlemek ve tedavi sürecini kısaltmak amacıyla; hayati tehlike oluşturan hastalık, kaza, yaralanma gibi durumlarda tıbbi müdahale öncesinde olay yerinde yapılan ilaç dışı uygulamalar “ilk yardım” olarak tanımlanmaktadır. İlk yardım ve acil bakım farklı kavramlardır. İlk yardım personeli konu hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Bu, bilinçsiz müdahalelerin sonuçlarının üstesinden gelmek için bir seçim değil, bir zorunluluk olarak görülüyor. İlk yardım eğitimi almış ve ilk yardıma hak kazanan kişiler, ilk yardım hakkını 3 yıl süreyle saklı tutar. Ancak herkes bu sertifikaya sahip olmak istese de ilkyardım sertifikası nasıl alınır diye merak ediliyor. İlk yardım eğitimi sertifikası almak zor mudur? Bu sertifikaları almanın maliyeti çok mudur? Bu konuda da yeterli bilgiye sahip olacaksınız.
İlk Yardım Eğitimi Sertifikası Nedir?
Tecrübeli ve kurumsal kuruluşlar tarafından verilen ilk yardım eğitimi; kurs alan kişinin acil müdahaleye ihtiyacı olan kişilere müdahale yapabilmesi için hızlı, pratik ve bilinçli davranması esastır. Bu acil müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılabilmesi adına Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilen kurslar ve kurumlar tarafından verilen uygulamalı eğitime ilk yardım eğitimi denir.
Ülkemizde bu konuda yürürlükte olan 6331 Sayılı yasa, iş sağlığını ve iş güvenliğini hem yürütüyor hem de denetliyor. Bu yasa; az tehlike sınıfında olan iş yerlerinde çalışan her 20 kişiden birinin bu sertifikayı almasını zorunlu kılıyor. Eğer iş yeriniz orta tehlike sınıfında ise bu rakam 15 kişide bire, yüksek tehlike sınıfındaysanız bu durumda da her 10 kişiden birinin bu eğitimleri alması zorunlu tutuluyor. Buda iş verenlerin, ilk yardım konusuna önemi arttırmıştır.
İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?
Sağlık Bakanlığı, ilk yardım sertifikası almak isteyenler için bazı tesislere izin vermektedir. İlkokulu bitirmiş ve 18 yaşını doldurmuş tüm kişiler, Sağlık Bakanlığı onaylı bir tesiste ilk yardım sertifikası için başvurabilir, 16 saatlik bir eğitim kursuna katılarak bir sonraki sınavı başarı ile geçebilir. Sağlık Bakanlığı’nın izni ve onayı ile açılan bu kurum ve kuruluşlar, açtıkları kurlar ve sınavlar sonrasında bastıkları ve İl sağlık müdürlüğü tarafından onaylanan ilk yardım sertifikasını adaylarına verebiliyorlar.
Sertifika almaya hak kazanan bu kişilere de ilk yardım uzmanı unvanı verilir. Bu sertifikaya sahip olmak isteyenlerin öncelikle karar vermeleri gerekiyor. Acil müdahaleye ihtiyaç duyan ve hatta canını kaybetmekle karşı karşıya kalan birine yardım etmek soğukkanlı ve sakin olmayı gerektirir. Hata affetmez bir eylem olan ilk yardım sayesinde bir kişinin hayatını kurtarmak da bir o kadar mutluluk ve onur vericidir. Karar verdikten sonra İlkyardım sertifikası ücretleri konusunda da bizden yeterli bilgi alabilirsiniz.
İlk Yardım Kursları Hangi Dersleri Veriyor?
İlk yardım seansları sırasında katılımcılar çeşitli hayat kurtarıcı dersler alacaklardır. İlk yardım kursunda verilen dersler şu şekilde sıralanabilir: Temel yaşam destek programları, insan vücudu hakkında bilmeniz gereken temel şeyler, hastanın veya mağdurun sağlığını değerlendirme, kanama ve kanı durdurma, solunum yollarındaki tıkanıklıklar, yaralanmalar, bilinç bozuklukları, Isı dengesi bozukluğu, Kırıklar, çıkıklar ve bükülmeler gibi pek çok konuda yeterli bilgiyi alıyorlar. Bunun yanında hasta ve yaralıların bir yerden bir başka yere taşınması da önemli.
Güvenli taşıma konusunda da kursiyerler yeterli bilgiye sahip oluyorlar. Söz konusu ilk yardım eğitimi veren kurum ve kuruluşlarda önce temel sağlık bilgileri bilgilerini içeren dersler teorik olarak adaylara verilir. Teorik eğitimlerin ardından ise pratik eğitimler gelecektir. Uygulamalı olarak yapılan bu eğitimler gerçekten çok önemli. Herhangi bir ilk yardıma ihtiyacı olan kişiye anında müdahale için bu uygulamaları defalarca kez yapmalı ve tecrübe kazanılmalıdır. Aksi halde yardım edeyim derken yaralı ya da hastaya daha fazla zarar verebilirsiniz.
İlk Yardım Sertifikasını Nereden Alabilirim?
İlk yardım sertifikası için başvuranların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir eğitim kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Üç yıl geçerli olan bu sertifika sahiplerine pek çok fayda sağlamaktadır. İş yerleri tarafından; ilkyardım sertifikasına sahip iş bulma olasılığının daha fazla olduğu ve iş verenlerin bu sertifikaya sahip kişileri daha çok tercih ettiği bilinmektedir.
Ancak insan hayatını tehlikeye atan durumlara müdahale etme ayrıcalığına sahip olan kişiler, hiç ummadıkları bir anda hayat kurtarabilirler. İlk yardım tesisleri için izinler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı il sağlık müdürlüğünden yapılan başvurular esas alınarak düzenlenmektedir. Kurumlar, ilk yardım eğitimi düzenlemeye yetkili oldukları takdirde ilk yardım kursu düzenleyebilirler.
İlk Yardım Eğitim Ücreti
İlk yardım eğitim merkezlerinin belirlediği ödeme politikası ile Sağlık Bakanlığı ilk yardım komisyonunun maliyeti tutarlı olmalıdır. İlkyardım Sertifikası Ücretleri bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Eğitim kurumları kendi fiyat politikalarını belirleyemedikleri için hizmet kalitesi açısından diğer eğitim merkezlerinden farklılaşmaya çalışmaktadırlar.
İlk Yardım Kurs Ücreti Kaynak Linki: https://www.yeniumitek.com/ilk-yardim-sertifikasi-ucreti/
Bireysel başvuru sahiplerine ilk yardım eğitimleri ücretsiz verilemez; ancak şirket bünyesinde görev yapan ve ilk yardım eğitimine seçilen çalışanlar, şirketlerinin yetkili birinci basamak sağlık kuruluşları ile özel anlaşmalar çerçevesinde ilk yardım sertifikası almak için ücretsiz eğitimlere katılabilirler. Tüm bu eğitim ve sertifika bilgileri için kurumumuzdan destek alabilirsiniz.